117 vjeçarja personi më i vjetër në Tokë, “dy sekrete” për jetëgjatësinë

Pas vdekjes së Emma Morano, gruas italiane e cila ishte më parë njeriu më i vjetër në planet, personi më i vjetër i regjistruar në botë tani është Violet Brown, një grua xhamajkane 117-vjeçare.

Brown tha për “Associated Press”, transmeton Koha Jonë, se: “Kjo është ajo që Perëndia më ka dhënë, kështu që unë duhet ta jeton jetën”, tha Brown gjatë intervistës në shtëpinë e saj në qytetin Duanvale.

Sipas të dhënave të Robert Young, drejtori i divizionit të hulumtimeve super-centenare dhe të bazës së të dhënave në Grupin Gerontology Research, një rrjet hulumtuesish vullnetarë, Brown është njeriu më i vjetër në botë me dokumentacion të besueshëm të lindjes. Faqja e internetit e saj thotë se ajo ka lindur më 10 mars 1900.

Brown ende nuk është shpallur si njeri më i vjetër në botë nga Guinness World Records, që konsiderohet arbitër zyrtar i titullit më të vjetër të personit, por Guinness varet shumë nga grupi i Young.

Young tha se e kishte takuar Brown dhe kishte shqyrtuar certifikatën e lindjes, e cila ishte lëshuar nga autoritetet britanike që qeverisnin Xhamajkën në kohën e lindjes së saj.

“Ajo është personi më i vjetër dhe ne kemi dokumentacion të mjaftueshëm” tha Young. Kryeministri i Xhamajkës përgëzoi Brownin në Twitter.

“Kjo mund të jetë një proces i ndërlikuar dhe ndonjëherë i gjatë,” tha zëdhënësja e Guinness, Elizabeth Montoya. “Nuk ka konfirmim për një mbajtës të titullit të ri derisa proceset tona të plota janë të plota”.

Sekreti i jetës së gjatë është puna e vështirë. “Unë kam qenë një fermere. Bëja çdo punë”,-tha ajo. “Unë dhe burri im, kemi punuar në kodrat e kallanit të sheqerit për shumë vite”.

Ajo gjithashtu foli edhe për kohën e kaluar në kishë. “Unë kam bërë gati çdo gjë në kishë” tha ajo. “Më pëlqen të këndoj. Kam kaluar gjithë kohën time në kishë që kur isha fëmijë e deri më sot, tha ajo.