A po përhapin ujqërit e Çernobilit gjene mutante?

Ndërsa nivelet radioaktive të zonës bërthamore i lanë jashtë kufijve njerëzit, disa kafshë të egra ishin duke lulëzuara në këto zona të rrezikshme radioaktive.

Ujqërit nga vendi i Çernobilit kanë lëvizur lirshëm përtej kufirit të zonës bërthamore, duke rritur frikën se do të përhapin gjenet mutante.

Vendi u kufizua për njerëzit pas fatkeqësisë së centralit bërthamor më 26 prill 1986, për shkak të shqetësimeve rreth nivelit të rrezatimit, ndonëse ai u hap për turizmin në vitet e fundit.

Por mendohet se mungesa e ndërhyrjes njerëzore i ka lejuar kafshët të lulëzojnë në zonën e përjashtimit prej 18.6 kilometrash, transmeton lajmi.net.

Ujqit filluan ta merrnin vendin në vitin 2016, kur popullsia e tyre mendohej të ishte rreth 300.

Shkencëtarët kanë ndjekur ujqërit, ndërsa popullsia është rritur në një numër që tani vlerësohet të jetë deri në shtatë herë më i madh se ai i rezervave përreth.

Katërmbëdhjetë ujq gri (13 të rritur dhe një mashkull i mitur) u gjurmuan duke përdorur GPS për të parë se sa larg ishin larguar nga zona e kufizimit.

Në artikullin e tyre për “European Journal of Wildlife Research”, hulumtuesit thanë se ujqërit e rritur kishin qëndruar në zonë, por brenda tre javësh, ujku i ri ishte gjurmuar duke lëvizur rreth 186 milje larg.

Kjo ngriti pyetje për efektin e ujqërve potencialisht të prekur nga rrezatimi dëmtues që mbante gjene mutante për të kaluar mbi bashkësitë e tjera ujqërve.

Z. Byrne tha: “Ne nuk kemi prova për të mbështetur që kjo po ndodh.

“Është një fushë interesante e hulumtimeve të ardhshme, por nuk është diçka për të cilën unë do të shqetësohem”.

Katastrofa bërthamore e Çernobilit pa që bimësia e energjisë shpërtheu rreth 400 herë më shumë rënie radioaktive se bomba që ra në Hiroshima afër fundit të Luftës së Dytë Botërore.

Grimcat u përhapën mijëra milje në të gjithë Evropën, dhjetra banorë u vranë dhe shumë të tjerë u ekspozuan rrezatimit.

SHPËRNDAJE