Analistët malazezë pyesin: Çfarë po kërkon Rusia në Ballkan?

Rusia në Ballkan dëshiron të arrijë ndikim edhe më të madh dhe nuk është e kënaqur me situatën aktuale, sidomos pas hyrjes së Malit të Zi në NATO, thonë analistët.

Redaktori i gazetës Podgorica Daily Goran Popoviq tha për New M të Malit të Zi, se Rusia nuk është e kënaqur me trajtimin dhe pozitën e saj aktuale në Ballkan.

Sipas tij, integrimi i Malit të Zi në BE është shumë i rëndësishëm për të mbrojtur vendin nga ndikimi i fuqive të huaja, transmeton KosovaPress.

Siç tha ai, në Mal të Zi ka ende organizatat politike dhe individë, të cilët kundërshtojnë anëtarësimin në NATO dhe përdorin çdo mundësi për të prodhuar jo stabilitet për të ripërcaktuar vendimin për anëtarësim në Aleancën Veri-atlantike.

“Pra, ky është një fakt dhe është e qartë se prapa këtyre protestave qëndrojnë disa organizata politike që janë udhëzuar nga jashtë”, tha Popoviq.

Analisti politik Dushan Janjiq vlerëson se kur bëhet fjalë për Malin e Zi dhe Serbinë aty ka një “ndikim të rëndësishëm Rusia e lindjes”.

“Unë personalisht mendoj se Rusia manipulon me sukses një pjesë të protestës, apo njerëzve,” tha Janjiq.

Të dy ata pajtohen se prapa protestave në Mal të Zi dhe në vendet e rajonit qëndrojnë forca të jashtme.

SHPËRNDAJE