ARRESTOHET GANGSTERI QË SHKROI ROMAN PËR VJEDHJEN E SHEKULLIT

Një gangster francez, i cili shkroi një libër duke thënë se ai kishte udhëhequr “vjedhjen e shekullit” në vend, është duke u gjykuar 42 vjet më vonë.

Vjedhja ishte kryer në vitin 1976 nga një bandë e cila me muaj kishte mihur një tunel nga sistemi i kanalizimit në qytetin Nice në një kthinë të një banke në qytet.

Jacques Cassandri, tani 74 vjeç, publikoi llogarinë e tij tetë vjet më parë, kur ai nuk mund të gjykohej për grabitje. Por ai po ndiqet penalisht për pastrim të parave – për të cilat nuk ka parashkrim në Francë.(Shtyp mbi pamjen e mëposhtme dhe shikoje ⤵)

Vjedhja në degën e Société Générale në Nisë në Rivierën Franceze ka frymëzuar disa libra dhe një film të madh.

Banda përdorte barkat e gomës në kanalizime, duke instaluar qindra metra kabllo elektrike për ndriçim, për të arritur vendin ku ata gërmuan një tunel 8 metra (26 këmbë) në bodrumin e bankës.

Ata hynë në dhomën ku ishin kasafortat me para dhe ikën nga aty me 46 milionë franga – ekuivalenti i 29 milionë eurove (36 milionë dollarë).

Vetëm një njeri u arrestua për grabitje, Albert Spaggiari. Ai u arratis në vitin 1977, kur po bëhej gati gjykimi ndaj tij dhe vdiq në mërgim 12 vjet më vonë.

Derisa ishte në arrati, Spaggiari shkroi një libër që pohonte se policia pretendonte se ai ishte kryeorganizatori i vjedhejs.

Por në vitin 2010, Cassandri botoi librin e tij me një pseudonim, kurse hetuesit erdhën në përfundim se autori ishte në fakt udhëheqësi i bandës.

Ata shpejt e identifikuan Cassandrin – një gangster i njohur në Marsejë. Ai pranoi në polici se mori pjesë në grabitje, por ka mohuar akuzat për pastrim parash.

“Ky libër është një roman, dhe një roman nuk është një provë”, tha një avokat mbrojtës për agjencinë e lajmeve AFP.

SHPËRNDAJE