Çfarë ndodhi ditën kur u shfarosën dinosaurët?

Bota u shkatërrua pothuajse nga zjarret, tsunamit dhe retë e mëdha të squfurit një ditë pas asteroidit që vrau dinozaurët sipas një studimi.

Mostrat e reja të shkëmbit brenda kraterit nënujor të mbetur kanë konfirmuar teoritë e shkencëtarëve për atë që ndodhi atë ditë, thonë ata.

Rreth 75 për qind e gjithë jetës në Tokë u fshi nga sulmi shkatërrues, i cili goditi me forcën e 10 biliardë bombave bërthamore.

Zbulimet e qymyrgurit, gurëve të pasur me squfur në shtratin e detit në gadishullin Jukatan të Meksikës kanë dhënë detaje më shumë se kurrë më parë.

Studiuesit nga Universiteti i Teksasit kanë shpuar pothuajse një milje në tokë për të përshkruar afatin kohor të asaj që ndodhi rreth 66milionë vjet më parë.

“Është një rekord i zgjeruar i ngjarjeve që ne ishim në gjendje t’i rikuperonim nga toka, tha profesori Sean Gulick, udhëheqësi i projektit. Ata të gjithë janë pjesë e një rekordi shkëmbor që ofron pamjen më të hollësishme akoma në vijim të katastrofës që përfundoi Epokën e Dinozaurëve.”

Ekipi kreu punën e tyre në anije që u shndërrua në stacion shpimi të lartë 12 metra duke qëndruar në tre këmbë të ngjashme me shtyllat.

Ata gjetën shkëmbinj të shkrirë dhe të thyer përfshirë gurë ranorë, gurë gëlqerorë dhe granit.

Asteroidi fatlum besohet të ketë qenë ndërmjet 6.2 milje dhe 9.3mi i gjerë dhe e goditi Tokën me një shpejtësi prej rreth 70,000 km në orë.

SHPËRNDAJE