Eksperti i sëmundjeve infektive tregon nëse moti i ngrohtë do largojë koronavirusin

Vetëm se moti i ngrohtë është në rrugë nuk do të thotë që koronavirusi do të venitet, sipas ekspertit më të lartë të sëmundjes infektive të vendit.

Dr. Anthony Fauci, drejtori i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive dhe anëtar i Task Force Coronavirus i Shtëpisë së Bardhë, tha në një intervistë të enjten se ekziston një precedent me infeksione të tjera si gripi. Pritshmëria është, “kur virusi nxehet që virusi bie në aftësinë e tij për t’u përsëritur, për t’u përhapur.”

Në infeksione të tjera dhe “koronaviruse të zakonshme, më beninje”, Fauci tha se një virus “nuk i pëlqen moti i ngrohtë dhe i lagësht aq sa i pëlqen moti i ftohtë dhe i thatë”.
“Por duke thënë këtë, nuk duhet të supozohet se ne do të shpëtojmë nga një ndryshim i motit,” tha Fauci.

“Ju duhet të supozoni se virusi do të vazhdojë të bëjë gjënë e tij. Nëse ne marrim ndihmë nga moti, kështu që të jetë mirë, mirëpo. Unë nuk mendoj se duhet ta supozojmë këtë.”

Komentet e tij erdhën disa ditë pasi një panel i thirrur nga Akademitë Kombëtare të Shkencave i tha Shtëpisë së Bardhë se ende ekzistojnë paqartësi nëse COVID-19 mund të përhapet aq lehtë në mot të ngrohtë sikurse ndodh në mot të ftohtë.

“Ekzistojnë disa prova që sugjerojnë se [koronavirus] mund të transmetojë më pak efikasitet në mjedise me temperaturë më të lartë të ambientit dhe lagështi; megjithatë, duke pasur parasysh mungesën e imunitetit të hostit globalisht, kjo ulje e efikasitetit të transmetimit nuk mund të çojë në një ulje të konsiderueshme të përhapjes së sëmundjes’’, sipas letrës dërguar Shtëpisë së Bardhë të martën.

Raporti njihet si një “konsultë e shpejtë e ekspertëve” dhe u botua nga gati një duzinë anëtare të Komitetit të Përhershëm të Akademive për sëmundje infektive në zhvillim dhe kërcënime shëndetësore të Shekullit 21.
Ata në raport vunë në dukje se roli i motit me COVID-19 duhet të të “interpretohet me kujdes” për shkak të kontaktit të një kohe të kufizuar gjatë së cilës “eksperimentet natyrore kanë ndodhur në vende të ndryshme”

Raporti gjithashtu vuri në dukje se meqë vendet aktualisht në “klimat e verës” si Australia dhe Irani po përjetojnë përhapjen e “shpejtë” të virusit, një ulje e rasteve për shkak të motit të ngrohtë “nuk duhet të supozohet”.

“Duke pasur parasysh mungesën e imunitetit ndaj [koronavirusit] në të gjithë botën, nëse ka një efekt të temperaturës dhe lagështisë në transmetim, mund të mos jetë aq i dukshëm sa me viruset e tjera të frymëmarrjes, për të cilat ekziston të paktën një imunitet paraprak.” raporti tha.

Ekspertët e shëndetit kanë thënë më parë se ekziston mundësia që rastet e koronavirusit të zvogëlohen ndërsa moti ngroh – por akoma nuk është plotësisht e qartë nëse pranvera dhe vera do t’i japin fund shpërthimit.

SHPËRNDAJE