Enver Hasani ndryshon fjalët, ja çfarë thoshte në vitin 2017 për nominimin e kryeministrave nga Presidenti

Ish-kreu i Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani, varësisht prej viteve ka ndryshuar edhe interpretimin rreth procedurës së mandatimit të kandidatit për kryeministër nga Presidenti i Republikës së Kosovës.  

Në një intervistë të dhënë për Tribuna Chanel në qershor të vitit 2017, Hasani kishte thënë se nuk përjashtohet mundësia që presidenti të mandatojë për formimin e qeverisë edhe partinë e cila nuk e ka shumicën e vendeve në Kuvend.

Madje sipas këtij interpretimi, Hasani atë kohë potenconte se presdienti mund të mandatojë partitë që mund të krijojnë shumicën, madje një person i cili s’ka marrë fare pjesë në zgjedhje.

Ish-kreu i Kushtetueses madje thoshte që mandati për krijimin e qeverisë re mund t’i jepej çdo partie që arrinë të futet në Kuvend, pra që kalon pragun.

“Mandati mund t’i jepet çdo kujt që e ka kalu pragun, që është parti paralamentare. Ajo është quajtur disckrecion. Nuk mundet me u abuzu diskreconi, mos me ia dhanë kërkujt. Është detyrim kushtetues i shefit të shtetit, që herën e dytë sikur herën e parë, me ia dhanë sipas një renditje. Herën e parë atyre që kanë dalë shumicë, ndërkohë herën e dytë që kanë dalë i dytë i tretë ose i katërt. Ose që mund të mandatohet nga partitë parlamentare që përbëjnë shumicën e re, mund të mandatohet një person i tretë krejt jashtë atyre që kanë marrë pjesë në zgjedhje”, ka thënë Hasani.

Ish-kreu i Kushtetueses thoshte që është detyrim Kushtetues që të ndiqet një rregull e tillë e nominimit për kryetar të qeverisë. Sipas tij nëse herën e parë nuk i thërret, atëherë herën e dytë duhet t’i thërras të gjitha partitë në përpjekje për krijimin e  shumicës parlamentare.

“Është detyrim i shefit të shtetit dhe përbën shkelje kushtetuese …Nëse herën e parë nuk arrihet në parlament një shumicë, herën e dytë duhet t’i thërret të gjitha forcat politike dhe të zgjidhet..është obligim kushtetues”, kishte thënë tutje Hasani në qershorin e vitit 2017.

Por pas më shumë se dy vitesh, pas zgjedhjeve të 6 tetorit, Hasani për të njëjtën situatë ka një interpretim komplet tjetër. Sipas tij Presidenti fillimisht e fton partinë e parë me një kandidat për kryeministër, nëse dështon i nominuari i parë për të bërë shumicën, atëherë ia dërgon ftesën përsëri partisë së parë në këtë rast “Vetëvendosjes” me një kandidat tjetër, e nëse dështon edhe i nominuari i dytë atëherë vendi shkon në zgjedhje të jashtëzakonshme.

“ Hera e dytë, prapë ia dërgon VV’së me një kandidat tjetër, edhe kryhet muhabeti. Dështon edhe ai, shkon vendi në zgjedhje”, ka thënë Hasani në 12 dhjetor të vitit 2019.

Video në Pressing nga minuta 35′./GazetaExpress/