Kështu mund të dalloni nëse teshtima është alergji apo Covid-19

Si të dallojmë nëse teshtima është alergji apo Covid-19?

Ardhja e pranverën mund të na shkaktojë dyshime që një teshtimë mund të jetë shenjë e alergjisë apo koronavirusit.

Sipas Shërbimit Kombëtar të Shëndetit, simptomat kryesore janë një ethe dhe kolli i vazhdueshëm, transmeton lajmi.

Por ajo që e bën edhe më të vështirë është se disa njerëz mund të jenë asimptomatikë, që do të thotë se ata akoma mund të përhapin Covid-19 pa e ditur atë.

Ekzistojnë gjithashtu raporte për simptoma të tjera, të cilat mund të tregojnë se keni koronavirus.

A është teshtima një simptomë e koronavirusit?

Koronavirusi mund të përhapet përmes pikave që vijnë nga kollitja ose teshtitja. Teshtitja në vetvete nuk është një simptomë e koronavirusit.

Por duhet të dini se megjithëse nuk është një simptomë, ju ende mund të përhapni koronavirusin përmes teshtitjes. Kjo do të thotë se është e rëndësishme të mbuloni gojën dhe hundën nëse ndjeni teshtimë.

A është alergji apo koronavirus?

Për shumë njerëz, teshtitja mund të jetë një simptomë e ardhjes së alergjive të pranverës. Simptoma të tjera të kësaj përfshijnë bllokimin e syve dhe kruajtje.

Dr David Cutler, mjek i mjekësisë familjare në Qendrën Shëndetësore Providence Saint John në Kaliforni, tha: “Alergjitë nuk duhet të shkaktojnë ethe ose dhimbje trupi”.

Simptomat e alergjisë priren të ndryshojnë nga mjedisi, përkeqësimi me ekspozimin ndaj pluhurit, polenit, apo lagështirës së kafshëve, ndërsa simptomat e ftohjes kanë tendencë të vazhdojnë pavarësisht nga koha e ditës, moti, lokaliteti ose faktorë të tjerë mjedisorë.

SHPËRNDAJE