Këto janë 10 ekonomitë më inovative në botë

Inovacioni nuk është më i kufizuar mes vendeve të pasura, siç dëshmohet nga Indeksi Global i Inovacionit për dekadën e kaluar.

Inovatorët në vendet në zhvillim i kanë treguar botës se si të maksimizojnë prodhimin duke përdorur burime të kufizuara. Në Ruanda, dronët përdoren për të dërguar ilaçe dhe kampione gjaku nëpër spitale. Shëndetësia është ndër industritë që kontribuojnë në mënyrë të konsiderueshme në ekosistemin global të inovacionit.

Indeksi global i inovacionit përdor 81 metrika për të përcaktuar inovacionin e një vendi. Megjithëse risitë po rriten në të gjithë botën, Evropa, Azia dhe Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të mbizotërojnë.

Zvicra

Zvicra drejtoi botën në inovacion në vitin 2019 pasi vendi zuri pozicionin kryesor për të 9-in vit radhazi. Zvicra gjithashtu renditet e para në njohuri dhe teknologji dhe kreativitet dhe bëri përmirësime në sofistikimin e tregut, sofistikimin e biznesit, infrastrukturën, shërbimet qeveritare në internet.

Suedia

Suedia rimori pozicionin e saj të dytë në 2019 pasi u rrëzua në vendin e tretë në 2018, por ajo mbetet vendi Nordik me renditjen më të lartë. Suedia ra një renditje në vendin e katërt në inovacionin dhe ruajti vendin e tretë në prodhimin e inovacionit.

Shtetet e Bashkuara

SHBA u rendit e treta, pjesërisht për shkak të përmirësimeve në shtyllat e klasifikimit dhe disponueshmërisë së më shumë të dhënave. Shteti i Amerikës së Veriut u përmirësua në pesë nga shtatë shtyllat e inovacionit, përkatësisht: institucionet, kapitali njerëzor dhe kërkimi shkencor, sofistikimi i biznesit, infrastruktura dhe njohuritë dhe teknologjia.

Holanda

Indeksi Global i Inovacionit 2019 renditi Holandën si vendin e katërt më inovativ. Ajo ishte e dyta në prodhimin e inovacionit. Shteti Evropian u rendit në vendin e 3-të në njohuri dhe teknologji, në vendin e 5-të në krijimtari.

Mbretëria e Bashkuar

Mbretëria e Bashkuar u rendit e 5-ta në Indeksin Global të Inovacionit 2019. Ajo zuri vendin e pestë në kontributin e inovacionit dhe të katërtin në prodhimin e inovacionit.

Finlanda

Finlanda u zhvendos në pozicionin e gjashtë në vitin 2019, duke vazhduar përmirësimin e renditjes së saj nga viti 2017. Ajo u rendit në vendin e 7-të, si në indekset e prodhimit dhe inovacionit.

Danimarka

Danimarka u përmirësua me një pikë në vendin e shtatë në vitin 2019. Ajo u ngrit me dy vende duke u renditur e pesta për sa I përket inovacionit dhe në vendin e 12-të në prodhim.

Singapori

Singapori është vendi i 8-të më inovativ në botë. Ajo zuri pozicionin e 8 në indekset inovative të inputeve dhe të 15-të në indekset e prodhimit.

Gjermania

Gjermania ruajti vendin e nëntë për të tretin vit radhazi, por u rrit pesë vende në renditje për sa i përket indeksit të prodhimit.

Izraeli

Izraeli shpërtheu në top 10 ekonomitë inovative në botë për herë të parë në 2019 pasi raportoi përmirësime të konsiderueshme për vite me radhë. Izraeli renditet i treti në sofistikimin e biznesit dhe 7-të në njohuri dhe teknologji.

SHPËRNDAJE