Kujdes !Rreziku që kanoset nga ngjyra e flokëve

Hape pamjen e mëposhtme dhe shikoje të plotë

Pa marrë parasysh se a do të vendosni që flokët t’i ngjyrosni në shtëpi apo në ndonjë sallon ekskluziv floktarësh, duhet ta dini që me rastin e ngjyrosjes me ngjyrat më të shtrenjta, shëndeti juaj gjendet në rrezik të vazhdueshëm.

Shumica e ngjyrave përmbajnë materie të cilat vetvetiu mbase nuk janë edhe aq të rrezikshme, mirëpo kur bien në reaksion me tymin e duhanit apo me ndotësit e tjerë të ajrit, ato shndërrohen në bombë të vërtetë të kurdisur, thonë mjekët britanikë.

Hape pamjen e mëposhtme dhe shikoje të plotë

Gjatë analizimit të përbërjeve të ngjyrave ata kanë hasur në kimikate që shumë lehtë mund të shkaktojnë kancerin, kryesisht kancerin e lëkurës.

Ky studim është botuar së fundmi në një revistë të njohur shkencore në Britani, ndërsa janë dhënë edhe detajet ku thuhet se një e treta e grave dhe një në dhjetë meshkuj në botë janë të rrezikuar nga kjo sëmundje vdekjeprurëse.

Ngjyrosja dhe dekolorimi; përdorimi i dekoloruesve të fortë siç janë peroksidet (peroksidi i hidrogjenit) vepron mbi melaninën e flokut që oksidohet e ndryshon ngjyrë.

Përveç veprimit në pigment vërehen dhe dëmtime në keratinën e flokut që janë të rëndësishme për stabilitetin e flokut që ndahet dhe oksidohet.

Për këtë, shkencëtarët nga qyteti anglez Leeds, ku është bërë studimi u kanë bërë thirrje si njerëzve ashtu edhe prodhuesve të kozmetikës, në veçanti sektorit të prodhimit të ngjyrës së flokëve që të mundohen t’i shmangin kimikatet e dëmshme në ngjyra, por industria kozmetike ka kontestuar fuqishëm kërkesën e shkencëtarëve.

Ata paralajmërojnë se kimikatet të njohura si aminet sekondare, të cilat gjenden në të gjitha ngjyrat e flokëve mund të depërtojnë në lëkurë dhe në flokë të qëndrojnë me ditë, muaj, apo dhe vjet./Gazeta NewBorn/

Hape pamjen e mëposhtme dhe shikoje të plotë
SHPËRNDAJE