Kush janë 10 tradhtarët më të mëdhenj të historisë

Bashkë më lindjen e njerëzimit lindën dhe tradhtarët. Në kohë të ndryshme të historisë njihen edhe tradhëti të shkaktuara ndaj personaliteteve dhe udhëheqësve të ndryshëm.

Më poshtë po listojmë dhjetë tradhtarët më të njohur të historisë.

JUDA ISCARIOTI (SHEKULLI I)

Simbol i përsosur i tradhtisë.

Sipas ungjillit ishte apostulli që dorëzoi Jezusin për 30 denarë.

MARCO GIUNIO BRUTI (85-42 para Krishtit)

Ishte një prej vrasësve të Jul Çezarit, që luftëtari romak e kishte adoptuar dhe e konsideronte një njeriun e tij besnik.

DONA MARINA (1501-1529)

E quajtur edhe La Malinche, Dona Marina ishte dashnorja dhe përkthyesja e luftëtarit spanjoll Hernan Cortes. U zbuloi spanjollëve zakonet e popullit të saj, duke zhvilluar një shërbim spiunazhi.

BENEDICT ARNOLD (1741-1801)

Është një prej personazheve më kontroversë të historisë amerikane. Ishte një gjeneral që gjatë Luftës për pavarësi, pasi kishte mbështetur ushtrinë amerikane, kaloi në krahun e anglezëve.

PHILIPPE PÉTAIN (1856-1951)

Marshalli francez, gjatë Luftës së Dytë Botërore u vu në krye të shtetit të Vichy-së, qeverisë kolaboracioniste aleate e nazistëve, që kishin pushtuar Francën.

ALQIBIADHI (450-404 A.C.)

Gjatë Luftës së Peloponezit ndryshoi disa herë partinë e tij politike: në Athinën ku lindi, u angazhua në organizimin e ekspeditës athinase në Siçili, por më pas kaloi me Spartën, që më pas e tradhtoi.

IVA IKUKO TOGURI D’AQUINO (1916-2006)

E quajtur edhe Trëndafili i Tokios, e lindur në Los Angeles gjatë Luftës së Dytë Botërore, në radio mbështeti Japoninë, për të demoralizuar amerikanët, bashkatdhetarët e vet.

GUY FAEKES (1570-1606)

Tradhtoi Anglinë protestante, duke iu bashkuar spanjollëve në tentativën e dështuar për të vrarë mbretin Xhejms dhe rikthyer një mbret katolik.

SIDNEY REILLY (1870-1925)

Hebre rus, u bë një prej spiunëve më të mëdhenj në shërbim të britanikëve. Mes misioneve të tij ishin infiltrimi në shtabin gjerman në vitin 1917.

EFIALTI I TRAKISE (Shek VI – 480 para Krishtit)

Bari nga Thesalia, në vitin 480 para Krishtit tradhëtoi spartanët e Leonidhës, duke i zbuluar mbretit pers Kserksit, se si të sulmojë prapa shpine luftëtarët e Leonidhës.