Lufta ndaj plastikës, BE-ja propozon të ndalohen pjatat dhe pirunjtë e plastikës

Hape pamjen e mëposhtme dhe shikoje të plotë

Komisioni Evropian ka propozuar një ndalim total për disa produkte plastike njëpërdorimëshe dhe masa për të shkurtuar drastikisht konsumin e disa produkteve të tjera. Kjo është iniciativa më e fundit nga Bashkimi Evropian për të reduktuar ndotjen nga plastika, ndotjen e deteve dhe oqeaneve, si dhe për të reduktuar emetimet e karbonit.

Ndalimi do të zbatohet për lugët, pirunjtë, pipëzat, përzierësit e pijeve, shkopinjtë e balonave dhe kunjat e veshëve. Ndërkohë shtetet anëtare do të detyrohen edhe të ulin përdorimin e kontejnerëve plastikë të ushqimit dhe gotave duke ndaluar shpërndarjen e tyre pa para. Kjo do të thotë se për këto produkte do të aplikohen taksa ose do të rriten shumë çmimet.

Hape pamjen e mëposhtme dhe shikoje të plotë

“Plastika mund të jetë fantastike, por ne duhet ta përdorim atë me më shumë përgjegjshmëri. Propozimet e sotme do të ndihmojnë bizneset dhe konsumatorët të lëvizin drejt alternativave të tjera më të qëndrueshme”, u shpreh zëvendëspresidenti i KE, Jyrki Katainen, raporton “ScanTV”.

BE-ja u propozon kompanive të ngrenë sisteme ripërdorimi që garantojnë riciklimin e plastikës, duke ngritur skema rimbursimi për qytetarët që depozitojnë produkte plastike.

Përmes propozimit të KE-së, synohet që deri në vitin 2025, shtetet të jenë në gjendje të grumbullojnë 90% të shisheve plastike për një përdorim. Direktiva e re synon t’u kursejë konsumatorëve rreth 6.5 miliardë euro në vit, si dhe të ulë emetimet me rreth 3.4 milionë ton dioksid karboni.

Hape pamjen e mëposhtme dhe shikoje të plotë
SHPËRNDAJE