Nga Arbnor Sadiku: Veriu i Kosovës dhe viti 1999

Para së gjithash vlen të thuhet se tensionimet e fundit në veriun e Kosovës vetëm sa vinë e shtohen, dhe siç e dimë edhe ne këto tensione shqiptaro serbe atje nuk kishin lindur tani por shumë më herët, që nga viti 1999. Dëshmi e fort për këtë është libri i lexuarmë parë nga ana ime apo thënë më mirë, meniher pas luftës së Kosovës në vitin 1999, i gjeneralit Wesly Klark, “Të bësh luftë Moderne”.

Pra, gjenerali Wesly Klark në librin e tij flet, lidhur me luftën që kishte udhëhequr gjatë bombardimeve 78 ditshe të aleancës së NATO-së, mbi Jugosllavinë/Serbinë. Dhe në fillimin e bombardimeve të NATO-së, mbi Serbinë ai kishte menduar se kjo luftë do të përfundoj shumë shpejtë ndoshta brenda (10) dhjetë ditëve prej fillimit të tyre me datë 24 Mars, të vitit 1999.

Por, siç dihet bombardimet e NATO-së mbi Jugosallvinë vazhduan edhe ma tej, deri në 78 ditë, pasi që rezistenca e forcave serbe si për ironinë e fatit, ishte bërë shumë e madhe, të udhëhequra nga Presidenti i Serbisë, Slobodan Millosheviç.

Në vazhdën e luftës së Kosovës, së vitin 1999 NATO e dinte shumë mirë sesa do që të ishte rezistenca e madhe ushtarake, politike, dhe diplomatike nga ana serbeve, sidomos pas kalimit të ditës së(10) dhjetë të bombardimeve të NATO-së. Në këtë kontekst, siç e kemi parë edhe ne sëfundi kjo luftë do fitohej nga aleanca perëndimore, dhe ajo do të konsiderohej me pas si një dëlir imirë për SHBA-në, sepse siç na kujtohet edhe ne kjo e fundit ishte motori kryesor i luftës së forcave të NATO-së mbi Jugosllavinë, si dhe për SHBA-në, dihej se kjo fitore do ishte kurorëzimi më i mirë që do të mund të ndodhte me një fitore historike, e cila luftë bëhej me motive humanitare për të shpëtuar një popull i cili ishte shqiptar dhe i cili përndiqej nga trualli i tyre vetëm pse i takonte një, etnie, gjuhe, religjioni,apo kombi tjetër, nga shteti i Serbisë.

Për gjatë luftës së Bosnje Herezegovinës mbas vitit 1991, dhe 92 dhe zhvillimit të saj në mes të boshnjakëve, kroatëve dhe serbëve, gjenerali Klark bënte pjesë në delegacionin i cili kishte shkuar për të negociuar me forcat serbe në Bosnje Hercegovinë, dhe dihej se aty gjenerali Klark pa shmangshëm atë ditë do të takohej me gjeneralin serb RatkoMlladiq, për të biseduar rreth ndaljes së luftës. Por, si për ironi pas takimit të W.Klarkut dhe R. Mlladiqit, ky i fundit i thotë gjenralitKalrk se unë posedoj një dhuratë për ty, dhe kur e nxjerr atë, si ë për habi, ajo ishte një armë e cila i jepet gjeneralit W.Kalrk, në një ceremoni para mediave por pa dijeninë e tij, se me këtë armë Malladiqi i kishte vrarë shumë boshnjak, dhe kjo storie me pas kishte dalur edhe në media e huaja ndërkombëtare. Dhe, siç merr vesh me vonë gjenerali Klark, gjeneraliMlladiqi kishte bërë një pabesi atij dhe kishte zënë të pa përgatitur në atë situatë të krijuar aty, dhe disi e kishte poshtëruar para mediave te huaja. Kjo ngjarje kishte bërë që gjenrali Klark të ju marri një inat shumë të madh serbëve, ku me pas ai e thotë me vonë se “haku më i mirë që do të merrej ndaj tyre do të ishte bombardimi i kazermave serbe në vitin 1999 në Jugosllavi/Serbi”,të udhëhequra pikërisht nga vetë protagonisti i njëjtë, si në Bosnje Hercegovinë dhe Kosovë, por tani në udhëheqjen e trupave të NATO-së në luftën e Kosovës, e dihej tanimë botërisht se ai ishte gjenerali Wesly Klark.

Fundi i luftës shikuar nga perspektiva e aleancës së NATO-së, kishe ardhur dikur në mes të Majit dhe Qershorit të vitit 1999, dhe siç e dimë tani ishte momenti ku do të duhej të diskutohej brenda shtabit të NATO-së, vendosja e trupave të KFOR-it në Kosovë, dhe si udhëheqës i komandës së NATO-së gjenerali W.Klark, i takonte që të ftonte në takim gjeneralin Nauamnin si zëvendës të tij, i cili përfaqësonte Gjermaninë në NATO, dhe gjeneralët e tjerë të tri fuqive tjerabotërore me peshë në NATO si : Britaninë e Madhe, Francën, dhe Italinë.

Në takimet e rregullta të komandës së NATO-së krejt pa pritur gjenerali W.Klark e hedh mbi tavolinën e tij të punës hartën e Kosovës, dhe fillon të i pyet të gjithë gjeneralët një nga një se ku dëshirojnë të i vendosin trupat e tyre në Kosovë, pasi që lufta po fitohej ndaj Jugosllavisë, dhe rendi e donte që së pari të pyetej gjenerali Nauman i cili i thotë Klarkut se për ne nuk është problem vendosja e trupave gjermane në çdo pjesë të Kosovës, por shikuar nga e kaluara ndoshta nuk do ishte mirë të vendosemi aty ku ka popullatë me shumicë serbe, sepse kemi raporte të këqija me ta që nga lufta e dytë botërore, dhe në rast mos bindjes së tyre ndaj forcave gjermane mund të shtim në ta me armë, dhe sipas gjeneralit Nauman, mirë do ishte të vendoseshin trupat gjermane në Jug të Kosovës, në qytetin e Prizrenit.

Ndërsa, kur ishte pyetur gjenerali Italianse ku dëshirojnë ata të i vendosin trupat e tyre në Kosovë, ai pa hezitim ishte përgjigjur se për ne nuk paraqet ndonjë problem vendosja e trupave italiane në pjesët e populluara me shqiptar apo serb, dhe me pas komanda e NATO-së, kishte vendosur që trupat Italiane të vendosen në regjionin e Perëndimit të Kosovës, apo në qytetin e Pejës.

Për trupat e Britanisë së Madhe ishte vendosur qysh në fillim të këtij takimi se ato do të qëndrojnë në regjionin e qendrës pra, në Prishtinë dhe Podujevë. Dhe, së fundmi z. Klark e kishte pyet gjeneralin francez lidhur me atë se ku ata dëshirojnë të i vendosin trupat të tyre në Kosovë, ai pa u hamendur ishte përgjigjur se trupat franceze do vendosen në Veriun e Kosovës, kryesisht nga Mitrovica Veriore e deri në Leposaviq, ku edhe ishin vendosur me pas.

Por, vetë gjenerali Klark kishte qenë i mendimit duke pasur parasysh edhe luftën Bosnje Hercegovinës, dhe tragjeditë e shkaktuara nga serbët, se do ishte e rrugës që në Veriun e Kosovës, kryesisht në pjesën serbe dhe shqiptare të vendosen trupat amerikane, por ky propozim nuk ishte pranuar nga sekretari i mbrojtjes Wiliam Cohen, i cili kishte shërbyer në kë pozitë në administratën Klinton nga viti 1997, deri në vitin 2001.

Përgjigjja e dhënë nga W.Cohen, për gjeneralin W.Klark ishte dëshpëruese, sepse Sekretari i shtetit të SHBA-së, z.W.Coheni tha këtij të fundit “se nuk është detyrë e juaja gjeneral Klark se ku të vendosen trupat amerikane në Kosovë, por vetëm që ato të vendosen sigurt në Kosovë”, mundësisht në një pjesë ku nuk është zonë konflikti në mes të serbëve dhe shqiptarëve, sepse për vendosjen e tyre në Kosovë, kujdesem unë i thotë sekretari i mbrojtjes së SHBA-së, z. W.Cohen, gjeneralit W.Klark. Më pas ato, apo thënë më mirë trupat amerikane në kuadër të NATO-së, ishin vendosur në Lindje të Kosovës kryesisht në qytetin e Ferizajt dhe Gjilanit, e cila edhe ashtu ishte një zonë me e sigurt, dhe nuk ishte konflikte aq të mëdha as gjatë kohës së luftës së vitit 1999, në mes shqiptarëve dhe serbëve.

Nga kjo përgjigjeje e marr gjenerali W.Klark thotë se tani kuptova se prapa skenarit për Veriun e Kosovës qëndron politika e pazareve në mes të Perëndimit dhe Rusisë.

Skanerët politike për Veriun e Kosovës, sipas gjeneralit W.Klark mund të ishin, si në vijim :

– Arsyeja pse trupat Franceze u vendosen në Veriun e Kosovës të banuar me serb ishte besimi që kishin më shumë në ta popullata serbe, dhe ajo do mbahej si zonë e getos, ndoshta për shkak të pasigurisë së serbëve, që ndjenin nga popullata shqiptare meniher pas luftës se vitit 1999, dhe kjo do vazhdonte deri në integrimin e tyre, dhe më pas ajo pjesë do i bashkohej Kosovës;

-Kurse, skenari i dytë mund të ishte një kompromis i ardhshëm që do i kërkohej Kosovës kur kjo e fundit të shpalli pavarësinë e saj, dhe do të kërkon njohjen e shtetit të shpallur në Organizatën e Kombeve të Bashkuara(OKB), dhe për këtë nuk mjafton vetëm mbështetja e Perëndimit, por Kosovës do ti duhet të marr edhe miratimin e Rusisë, sepse kjo e fundit mund të vej veton për pranimin e Kosovës në OKB, dhe kësisoj kjo mosmarrëveshje e fuqive të mëdha për Kosovën mund të negociohej në mes palëve Perëndim-Kosovë dhe Rusi-Serbi më pas, duke siguruar një status tjetër për serbet e Veriut të Kosovës, apo edhe ndarjen e asaj pjese nga shteti i Kosovës,si kusht për njohjen e saj të plotë si shtet me drejta të plota në Organizatën e Kombeve të Bashkuara (OKB). /tesheshi.com/

SHPËRNDAJE