Përpjekjet filantropike të Rita Orës në Kosovë

Këngëtarja shqiptare, Rita Ora ka një histori të gjatë në karrierën e saj si këngëtare duke pasur ndikim edhe në përpjekje filantropike.

Në vitin 2017, Ora fitoi çmimin Variety + H&M për veprimet e saj bamirëse, mbështetjen e disa prej njerëzve më të privuar nga bota, shkruan Borgen Magazine.

Ajo është pjesë e 19-të qendrave për bamirësi, duke përfshirë Kryqin e Kuq, Fondin e Kombeve të Bashkuara për Urgjencën e Fëmijëve Ndërkombëtare (UNICEF) dhe Fondacionin Amerikan për Kërkimin e AIDS.

Duke bashkëpunuar me UNICEF, artistja ka arritur të vije edhe në Kosovës duke ju ndihmuar disa familjeve të varfera.

Pjesa më e madhe e punës bamirëse të Ritës është përqendruar në zhvillimin e brezit të ri të pavarur të Kosovës.

Pra është me origjinë nga Kosova, por prindërit e saj u transferuan në Britani për të shpëtuar nga persekutimi shqiptar në fillim të viteve 1990 nën Republikën Jugosllave. Trashëgimia e saj i ka dhënë një lidhje me vendin të cilit i perket.

Lidhja e Rita Orës me Kosovën

Që nga viti 2013, Rita ka qenë një mbështetëse e UNICEF-it në rajon për t’u përpjekur të përmirësojë kushtet për fëmijët. Pas përfundimit të Luftës së Kosovës për Pavarësi, shumë fëmijë kishin mbetur pa strehimin e duhur ose qasjen në arsim dhe kujdes shëndetësor.

UNICEF, ka punuar për t’u siguruar atyre strehimin që u duhej dhe ka ndihmuar në rritjen e ndërgjegjësimit për situatën që vazhdon në Kosovë.

Ora e shihte këtë çështje si një shkak personal që të kontribuojë drejtpërdrejt në përmirësimin e zhvillimit të fëmijëve në vend, shkruan Borgen Magazine.

Shumë adoleshentë janë pesimistë për të ardhmen e vendit nga vjen Rita. Shkalla e papunësisë së të rinjve në Kosovë është 49 përqind. Megjithëse kjo normë e lartë po bie ngadalë.

Si zgjidhje, UNICEF ka zbatuar programe që nxisin zhvillimin më të mirë teknik të të rinjve dhe theksojnë rëndësinë e angazhimit dhe kontributit të tyre në

Në prill të vitit 2019, artistja mbështeti fushatën e Ndihmës së Futbollit për UNICEF. Programi punon për të mbledhur fonde dhe vetëdije për shëndetin, arsimin dhe zhvillimin e fëmijëve, veçanërisht në komunitetet e margjinalizuara.

Me të rinjtë që përbëjnë pothuajse gjysmën e popullsisë së Kosovës, duke theksuar se zhvillimi i tyre do të thotë të sigurojë stabilitetin e ardhshëm ekonomik për Kosovën.

Ngjarja e vitit 2019 mblodhi më shumë se 10 milion dollarë për fëmijët e privuar nga shteti, shton tutje Borgen Magazine.

Përkrahja e Rita Orës për Kosovën

Ndërsa, Ora ishte në Kosovë duke mbështetur kauzën e UNICEF-it, ajo bëri një vizitë befasuese në ngjarjen Aktivizim të UNICEF-it në kryeqytetin e Kosovës, Prishtinë.

Kjo ngjarje është një pjesë vjetore e fushatës së UNICEF për të ndihmuar në zhvillimin e fëmijëve dhe punon për të siguruar trajnime për të rinjtë e Kosovës përmes trajnimit, financimit dhe mundësive të mentorimit.

Ora po ashtu  mori pjesë në këtë ngjarje për fuqizimin e të rinjve dhe punoi për të inkurajuar më shumë se 400 të rinj që morën pjesë atë ditë për të vazhduar ndjekjen e një edukimi dhe duke punuar për të zhvilluar ndikimin e brezit të tyre në zhvillimin e Kosovës si një komb.

“Jam shumë e lumtur dhe krenare që jam nga këtu” tha ajo në një fjalim në ngjarjen e UNICEF. “Unë [dua të bëj] gjithçka mundem për të ndihmuar dhe mbështetur vërtet kulturën dhe rininë e sotme.”

Ambasadori i UNICEF U.K.

Për shkak të avokimit të këngëtares në Kosovë dhe përfshirjes së vazhdueshme me UNICEF, ajo u emërua Ambasadore e U.K e UNICEF kur u kthye nga udhëtimi i saj në Kosovë në muajin prill.

Por, ky nuk është titulli i vetëm që ajo ka marrë për veprimet e saj bamirëse. Në vitin 2015, ish-presidentja e Kosovës Atifete Jahjaga e quajti një ambasadore nderi në Kosovë për shkak të punës së saj me UNICEF.

Në përgjigje të emërimit të ri  si ambasadore nga UNICEF, ajo tha “Unë jam e nderuar të emërohem një Ambasadore i U.K. UNICEF.

Udhëtimi im i fundit në Kosovë më lejoi të shikoja punën e mrekullueshme të UNICEF-it… Unë jam më e vendosur se kurrë që të shfrytëzoj pozicionin tim për të mbështetur, bërë fushatë dhe avokuar.” thuhet në artikullin e Borgen Magazine.

SHPËRNDAJE