Platforma e Kosovës për Dialog po i shqetëson serbët

Serbët duket se janë shqetësuar shumë që nga miratimi i Platformës për Dialogun.

Zyrtarët serb kanë deklaruara se kjo platformë mund të qojë në ndërprerjen e negociatave mes dy vendeve.

Kryetari i Komisionit Parlamentar për Kosovën, Milovan Drecun beson se qëllimi i miratimit të Platfomës për Dialogun nuk ka të bëjë me ngrirje të konfliktit por me një vendosje të njëanshme të një koncepti ekstrem.

“Imponimi i konceptit ekstreme është rreziku më i madh i kësaj platforme”, ka thënë Drecun për Tanjug, duke shpjeguar se Prishtina me sa duket do të parandalojë arritjen e një zgjidhje, kompromisi me Beogradin, në mënyrë që të ketë një justifikim për të shpallur bashkimin e Kosovës me Shqipërinë.

Ai shton se Prishtina dëshiron që në fund të përfundojë spastrimin etnik të popullit serb nga dhe të destabilizojë më tej marrëdhëniet me Beogradin, por edhe në rajon.

Prandaj, Drecun thotë se Beogradi duhet të insistojnë në vazhdimin e dialogut në mënyrë që të kërkojnë komunitetit ndërkombëtar të detyrojë Prishtinën për të tërhequr platformën, të cilat serbët absolutisht nuk e pranojnë.

“Ne nuk duam që Prishtina të na e çon në një situatë si në Rambuje para bombardimeve,kur Madeleine Albright erdhi me letra dhe na tha ‘merre ose lëre ‘, atëherë përgjegjësia është transferuar në Serbi “, thotë Drecun.

Dushan Prorokoviq nga Instituti për Politikë Ndërkombëtare dhe Ekonomi, megjithatë, beson se çdo gjë që është duke punuar Prishtina kohëve të fundit, përfshirë edhe platformën e dialogut, do të rezultojë në ndërprerjen e përhershme të negociatave.

Për të, platforma e Prishtinës, e cila është e bazuar në Kushtetutë, nuk është një surprizë.

“Nëse është e mundur, ne do të kishim nënshkruar diçka të ngjashme në 10 vitet e fundit”, tha Prorokoviç për Tanjug.

“Duke parë topin e parë, kjo duket si një konflikt i ngrirë, një pezullim i përhershëm i negociatave do të vijë dhe se në një kuadër të ri do të duhet të zgjidhim disa situata krize. Por kjo nuk duhet të thotë këtë. Dhe, Beogradi duhet të ofrojë platformën e vet dhe si ta shohë zgjidhjen e kësaj çështjeje,”, tha ai.

SHPËRNDAJE