Sa paguhen infermieret në Kosovë dhe sa në shtetet tjera, dallimi është shumë i madh

Derisa në Kosovë infermieret paguhen me rreth 5 mijë euro në vit, në botë ky profesion paguhet me shuma të majme parash. Janë disa lloje të profesionit të infermierisë dhe ato marrin të ardhura vjetore deri mbi 100 mijë dollarë

Kur keni vendosur të bëheni infermiere, ju mund të keni menduar për pleqëri si një titull pune të përgjithshëm në një fushë me pagesë të lartë.

Ndërsa kaloni nëpër shkolla të infermierisë, ti e kupton se infermieret mund të zgjedhin nga një sërë specialitetesh, nga mami në mësimdhënie.(Kliko mbi reklamë dhe shiko pamjen e plotë ⤵)

Ka shumë mundësi të specializimit, secila me përfitime unike, dhe kjo është arsyeja pse infermieria si një profesion i bën thirrje një numri të tillë të gjerë njerëzish.

Cilat infermiere paguhen më së shumti?

Ajo që ju nuk mund të dini është se shumë specialitete si infermiere janë shumë fitimprurës. Kështu që ju mund të ndiqni pasionin tuaj duke e mbajtur syrin tuaj në vijën e finishit. Specialitete të larta, që paguajnë shumë mire infermieret janë: Infermiere pediatrike, mami i infermierëve të certifikuar, mjek i infeksionit psikiatrik të shëndetit mendor, mjek i infermierisë, mjek i infermierisë gerontologjike, infermierja e kujdesit kritik,infermiere anesteziste.

Cili është dallimi në mes të një infermiere dhe një infermiere në punë praktike?

Të gjithë infermierët kanë një nivel të arsimit pas shkollës së mesme. Një infermiere mund të ketë një degë të asociuar, bachelor, master, apo edhe doktoratë. Pra, cili është ndryshimi? Për t’u bërë një RN, ju duhet të keni një Diplomë të Asociouar të Infermierisë (ADN) në minimum.

Shumica e spitaleve dhe institucioneve inkurajojnë infermierët që të vazhdojnë arsimin e tyre dhe të fitojnë një Bachelor të Shkencave në Infermieri (BSN). Si çdo shkallë tjetër bachelor, kjo zakonisht zgjat katër vjet. Për t’u bërë një praktikues i infermierisë, duhet të fitoni një Master të Shkencave në Infermieri (MSN), që kërkon një shtesë prej dy vjetësh në shkollën pasuniversitare.

Ph.D. infermieret kanë një doktoraturë të praktikës së infermierisë (DNP). Shumë nga punët e mëposhtme nuk kërkojnë shkallë masteri, megjithatë për të rritur pagën tuaj duke shtuar “praktikues” në titullin tuaj, do t’ju duhet një MSN.

Specialitete:

1 Infermiere pediatrike Paga mesatare: $ 89,000 Edukimi i domosdoshëm: Licencës RN Licenca e Certifikuar Pediatrike (CPN)

Kërkesa e parë për të qenë një infermiere pediatrike – siç mund ta keni menduar – është që ju duhet të doni fëmijët! Programet universitare nuk ofrojnë një specialitet për pediatri, por ju mund të merrni përvojë duke kërkuar një njësi për rehabilitimin e pediatrisë, njësinë e kujdesit intensiv pediatrik ose mjedis tjetër klinik që u shërben fëmijëve. Pas fitimit të përvojës që punon me fëmijët si një infermiere e regjistruar, infermieret pediatrike mund të marrin një provim për t’u bërë një infermiere e certifikuar pediatrike (CPN).

2 Mami i infermierëve të certifikuar Paga mesatare: $ 96,970 Edukimi i domosdoshëm: Licencës RN Shkallë MSN Certifikim nga Bordi Amerikan i Certifikimit të Mamive .

Duke u bërë një mami infermierëve të çertifikuar (CNM) është një zgjedhje fitimprurëse. CNMs gëzojnë një marrëdhënie të veçantë me pacientët. Sa njerëz mund të thonë se çdo ditë ata ndihmojnë të sjellin jetë të shëndetshme, në botë? Mamitë infermiere kujdesen për pacientët e tyre përmes gëzimeve dhe sfidave të shtatzënisë, punës dhe lindjes. Ata dorëzojnë foshnje dhe punojnë së bashku me obstetër gjatë gjithë shtatëzanisë. Jo vetëm që u ofrojnë pacientëve kujdes të specializuar mjekësor, por mamitë shpesh janë një shtyllë e mbështetjes emocionale përmes procesit të lindjes së fëmijës për shumë gra.

Si CNM, pacientët tuaj do të vijnë te ju për udhëzime gjatë një nga momenteve më emocionuese të jetës së tyre. Flisni për shpërblimin! Por në situatat kur komplikimet lindin gjatë shtatëzanisë dhe punës, gjithashtu do të jeni përgjegjës për t’u përgjigjur me taktikat e duhura për të ndihmuar në shpëtimin e shpejtë të dy jetëve dhe jo një.

3 Mjek i infeksionit psikiatrik të shëndetit mendor Paga mesatare: $ 102,000 Edukimi i domosdoshëm: Licencës RN Shkallë MSN ose DNP Certifikimi i Bordit përmes Qendrës Kredenciale të Infermiereve Amerikane

Mjekët e Infermierisë Psikiatrike (PMHNP) i trajtojnë pacientët me një varg të çrregullimeve të shëndetit psikiatrik dhe mendor, si dhe sfidat e sjelljes. Megjithëse këto sëmundje ndryshojnë nga çështjet e tjera që trajtojnë praktikuesit e infermierisë, kujdesi psikiatrik ka shpërblimet e veta unike. Sigurimi i trajtimit mjekësor, si dhe këshillimi dhe ngushëllimi tjetër mendor tek pacientët, do të thotë që praktikuesit e infermierisë psikiatrike mund të bëjnë një ndikim pozitiv në ndryshim të jetës së tyre.

Mjekët infermierë në kujdesin psikiatrik ofrojnë mbështetje të përditshme fiziologjike, mendore, emocionale dhe madje shpirtërore. Ata gjithashtu ndihmojnë pacientët të shmangin izolimin, varfërinë dhe rrethanat e tjera që mund të lindin si rezultat i këtyre kushteve. PMHNP-të mund të punojnë në cilësime individuale, familjare ose grupore. Nëse jeni i mëshirshëm dhe bashkëpunues në një krizë dhe gjatë trajtimit mental të vazhdueshëm, duke u bërë një praktikues i infermierisë psikiatrike mund të jetë rruga e drejtë për ju.

4 Mjek i infermiereve, paga mesatare: $ 95,350: Edukimi i domosdoshëm: Licencës RN Shkallë MSN ose DNP

Punonjësit e infermierisë familjare (FNPs) arrijnë të bëjnë lidhje të gjata me pacientët e tyre dhe t’i shohin ato nëpër kohë të mira dhe sfiduese. FNP shpesh punojnë në bashkëpunim me mjekët e kujdesit parësor, që do të thotë se ata janë një fytyrë miqësore dhe e njohur në komunitetet e tyre për shkak të punës së ngushtë dhe të vazhdueshme me pacientët.

Në disa shtete, praktikuesit e infermierisë mund të kryejnë praktikat e tyre familjare dhe madje të përshkruajnë substanca të kontrolluara, duke u dhënë atyre një nivel të lartë autonomie. Kudo që jetoni, një vizitë tipike me një FNP mund të përfshijë konsultime, vlerësime dhe shënimin e recetave. Infermierët e të gjitha specialiteteve aktualisht janë shumë të kërkuar, por praktikuesit e infermiereve ka gjasa të gjejnë veten në një treg pune veçanërisht miqësor për shkak të kërkesës së tyre të lartë.

5 Mjek i infermierisë Gerontologjike, paga mesatare: $ 64,906 Edukimi i domosdoshëm: Licencës RN Shkallë MSN ose DNP

Bëhuni një praktikues i certifikuar i infermierisë gerontologjike (GNP)

A keni një thirrje të veçantë për të punuar me të moshuarit? Shumë infermierë e bëjnë, dhe një mundësi shumë fitimprurëse për ta është që të bëhen një praktikues i infermierisë gerontologjike. GNP-të janë në kërkesa të mëdha për shkak të madhësisë së popullsisë të fëmijëve dhe rritjes së jetëgjatësisë mesatare. Numri i pacientëve të moshuar do të rritet gjithnjë e më shumë në vitet e ardhshme.

Nëse vendosni të bëheni praktikues i infermierisë gerontologjike, mund të punoni në një shtëpi pleqsh, spital ose klinikë. Të moshuarit kanë një grup specifik të nevojave shëndetësore, të cilat kërkojnë specializimin e vet të infermierisë. Pasuria e tyre e mençurisë dhe e përvojës jetësore e bën të kujdesshëm për pacientët geriatricë, veçanërisht për pasurimin e shumë infermierëve

6 Infermiere e kujdesit kritik, paga mesatare: $ 80,000 Edukimi i domosdoshëm: Licencës RN Shkalla BSN preferuar Preferohet përcaktimi i infermierit të kujdesit kritik (CCN)

Infermieret e kujdesit kritik, të njohur edhe si infermierë të njësisë së kujdesit intensiv (ICU), duhet të veprojnë shpejt nën presion dhe të kenë aftësi të shkëlqyera për vendimmarrje. Nëse ideja juaj për një infermiere që kursen jetën, nënkupton ndërhyrjen në momentet kritike të shëndetit të pacientit, ky specializim do t’i përshtatet ambicieve tuaja në mënyrë të përsosur.

Infermierët e ICU duhet të jenë të ftohtë nën presion dhe mendojnë qartë kur situata paraqet një faktor shumë të lartë rreziku. Përveç matjes së vitalitetit, infermierët e kujdesit kritik duhet të kryejnë procedura, të trajtojnë plagët, të administrojnë lëngjet IV dhe të komunikojnë me familjet e pacientëve. Kjo do të thotë që lidershipi i fortë, i pavarur si dhe aftësitë e komunikimit të nuancuara janë asete të mrekullueshme për një CCN që të ketë.

7 Infermierja anesteziologe, paga mesatare: $ 157,690 Edukimi i domosdoshëm: Licencës RN Shkallë MSN Shumëllojshmëri të specialiteteve të infermierisë

Shumica e njerëzve pajtohen se nuk është shumë fitimprurëse specializimi i infermierisë sesa një anesteziologe e regjistruar e infermierëve të certifikuar (CRNA). Me një pagë mesatare prej gati $ 158,000, ky specializim i veçantë qëndron në kompensim mbi pjesën tjetër në listë.

Një arsye për këtë është se infermieret anestezistë janë më të prirur për kompleksitetin e padive të mundshme që vijnë në rrugën e tyre. Ata gjithashtu kanë nevojë për nivele të larta të trajnimit për të siguruar që vendimet e tyre të bëhen me konsideratën më të mirë të mundshme.

Përgjegjësia kryesore e CRNA është të japë anestezi për pacientët që shkojnë në kirurgji. Kjo do të thotë që ju duhet të jeni në gjendje të vlerësoni përgjigjet e pacientëve tuaj në anestezi para dhe pas operacionit, gjë që kërkon një dallim të shpejtë në situata emergjente. Nëse do të bënit mirë në këtë rol të përgjegjësisë së lartë, do të jesh në gjendje të mirë për të gjetur një punë. Infermieret anesteziologe vazhdojnë të jenë shumë të kërkuara.

Edukimi si infermiere është hapi i parë

Kur shqyrtoni pak për secilën prej këtyre specialiteteve që paguajnë mirë, mund të keni vërejtur se secili prej tyre kërkon një nivel të lartë të arsimit. Ndërsa kjo listë nuk përfshin shumë specializime, shumica e rrugëve të karrierës me pagesë të lartë përfshijnë marrjen e një licence infermierie të regjistruar, Bachelor i Shkencave, një master apo edhe një doktoraturë.

Nëse keni nevojë për të përparuar arsimin tuaj dhe për të përfunduar BSN, MSN, ose DNP, ose po filloni vetëm në fushën mjekësore, infermieria ofron shtigje të pabesueshme karriere. Të bëhesh një infermiere e specializuar në një nga këto fusha me pagesë të lartë kërkon një arsimim të mjaftueshëm, së bashku me një pasion për të ndihmuar të tjerët dhe vendosmërinë për t’u evoluar ashtu siç bëjnë popujt. Dhe si të gjitha udhëtimet e jetës, ajo fillon me hapin e parë.