Serbët të ‘shqetësuar’, edhe 22 vite do të vazhdojnë t’i paguajnë borxhet ndaj Kosovës!

Beogradi zyrtar është duke paguar miliona euro për “investimet” që kishte bërë para më shumë se 50 vitesh në Republikën e Kosovës. Gazeta “Novosti” ka pasqyruar disa statistikat për borxheve që Serbia po vazhdon t’i kryejë ndaj Prishtinës.

Kësisoj, nga buxheti i tyre ata deri më tani kanë paguar kredi në vlerë prej 750.21 milionë euro, ndërsa u kanë mbetur pa paguar edhe rreth 198.43 milionë euro të tjera, transmeton Indeksonline

Këtë fakt e ka konfirmuar Banka Kombëtare e Serbisë, respektivisht menaxher i përgjithshëm i konglomeratit John Dimkiç.

Megjithatë, ky nuk është shembulli i vetëm. Për detyrat që janë krijuar në Kosovë, në mes të viteve 70’ta dhe 90’ta, mjetet janë përdorur për ndërtimin e rrugëve dhe hekurudha, për projekte të energjisë, të energjisë elektrike, minierave, menaxhimit të ujit, bujqësisë… etj.

Sipas kësaj Banke, Beogradi do të paguajë edhe për 22 vite të ardhshme kredi ndaj Republikës së Kosovës.

Lidhur me këtë rast, është deklaruar edhe ministri i Jashtëm, Ivica Daçiç, i cili kërkoi nga përfaqësuesit e Prishtinës që “nëse Kosova është e pavarur, atëherë Serbia s’ka pse t’i paguajë më këto borxhe.

Shuma e 930.81 milionë euro ka hyrë në borxh ndaj Bankës Ndërkombëtare për Rindërtim dhe Zhvillim (IBRD) prej 433.31 milionë euro, Klubi i Parisit – 296,56 milion, London Klubi i kreditorëve – 168.90 milion, Kuwait 17 , 99 milionë euro, Këshilli banka e zhvillimit të Evropës – 5.79 milion euro, Euro-fima 4.43 milion euro, 1.84 milionë euro në Libi, ish-Çekosllovakia (borxhi pastrimin) 1560000 dhe Banka Evropiane e Investimeve 0430000 euro.

Sipas të dhënave të Bankës Kombëtare të Serbisë, nga viti 2002 deri më 31 janar 2019, është shlyer një pjesë e borxhit – 750.21 milionë euro, që do të thotë se është obligim i Serbisë në bazë të barazisë dhe pjesën e mbetur për t’u kthyer një tjetër 198.43 milionë euro. /Indeksonline/

SHPËRNDAJE