Shqiptari Shkreli premtoi që do zbulonte vaksinën nëse dilte nga burgu, gjykata nuk e liron

Një gjykatës federal ka refuzuar një kërkesë nga Martin Shkreli, mashtruesi famëkeq pronar i gjigandit farmaceutik “Pharma Bro”, për një lirim të parakohshëm nga burgu për të punuar në një kurë për koronavirusin.

Gjykatësi Kiyo Matsumoto nxori vendimin e saj të shtunën, duke u rreshtuar krah prokurorëve federalë dhe zyrtarët e provës, të cilët i kërkuan asaj të kundërshtonte kërkesën e Shkrelit 37-vjeçar.

“Gjykata nuk konstaton se lëshimi i z. Shkreli do të mbrojë publikun, edhe pse z. Shkreli kërkon të përdorë përvojën e tij me farmaceutikë, për të ndihmuar në zhvillimin e një kurë për COVID-19 që ai me siguri do të sigurojë pa asnjë kosto,” shkroi Matsumoto.

Matsumoto shkruajti se departamenti i provës ishte skeptik ndaj pretendimit të Shkrelit se ai mund të zhvillonte një kurë për COVID-19 që “deri më tani ka qenë e pamundur të krijohet nga mendjet më të mira mjekësore dhe shkencore në botë që punojnë rreth orës.”

“Sidoqoftë, qëllimet altruiste të përshkruara nga vetë Shkreli nuk japin një bazë ligjore për të dhënë propozimin e tij,” shkroi Matsumoto.

Matsumoto është e njëjta gjyqtare që dënoi Shkreli në vitin 2018 me 84 muaj burg dhe e bëri atë të humbte më shumë se 7 milion dollarë pasi një juri e gjeti atë fajtor për akuza të shumta për mashtrime të letrave me vlerë. Shkreli ka vuajtur më pak se gjysmën e dënimit të tij.

Në kërkesën e tij, Shkreli argumentoi gjithashtu se ai është në rrezik më të lartë të kontraktimit të virusit sepse si fëmijë ai kishte astmë, megjithëse nuk paraqiti asnjë provë të dokumentuar ai ende vuan nga sëmundja e frymëmarrjes.