Si ta fotografoni eklipsin këtë javë?

Një lloj i rrallë i eklipsit diellor që krijon një “unazë zjarri” rreth Hënës është vendosur të ndodhë këtë fundjavë, duke kaluar mbi pjesën e mëdha të Tokës.

Efekti spektakolar i të ashtuquajturit eklipsi unazor krijohet kur Hëna është më larg se zakonisht nga Toka, domethënë nuk është në gjendje të bllokojë plotësisht Diellin.

Në pikën e tërësisë kur Toka, Hëna dhe Dielli janë rreshtuar, 0.6% e Diellit do të qëndrojnë të dukshme në periferi të skajeve të Hënës.

Rruga e eklipsit total në 21 qershor do të kalojë direkt mbi 12 vende dhe territore: Republika Demokratike e Kongos, Sudani i Jugut, Etiopia, Eritrea, Jemeni, Oman, Pakistani, India, Nepal, Kina, Tajvani dhe Guam.

Ajo gjithashtu do të jetë pjesërisht e dukshme deri në veri, Evropë dhe Siberi, dhe më shumë në Australi. Kushdo që shikon eklipsin nga toka këshillohet të përdorë mbrojtjen e syve për të mos shkaktuar dëme serioze në sytë e tyre.

Vendosja e syzeve të specializuara për shikimin e eklipsit bën të mundur që të shikoni drejtpërdrejt diellin, ndërsa pajisjet si projektuesit e pikave të vrimave lejojnë njerëzit të shohin një projeksion të diellit.

Këto mund të bëhen duke përdorur disa copa kartoni ose letre, duke përdorur njërën për të projektuar imazhin e diellit përmes një vrimë, dhe tjetra për të projektuar imazhin.

Për të bërë një foto, kamerës i duhet një hapje e vogël dhe një shpejtësi jashtëzakonisht e shkurtër

SHPËRNDAJE