Sonte në mesnatë mund të shihni meteorin i cili do të prekë qiellin e tokës (Video/Foto)

Studiuesit e yjeve presin për të parë një shfaqje meteorësh këtë fundjavë, me dhjetra yje që do të drejtohen nëpër qiellin e tokës.

Meteorët Orionid shfaqen çdo vit, me shfaqje që prodhojnë rreth 20 meteorë çdo orë, raporton “Daily Mail”, transmeton Periskopi.

To make sure you get the best view of the shower, get far away from light pollution ¿ such as city lights. Experts recommend you wait 20 minutes to let your eyes adjust 

The Orionid meteor shower should be visible from anywhere on Earth, and can be seen anywhere across the sky. Pictured is Facebook encouraging people to look up tonight

Orionid meteors are the debris left behind by Comet Halley, which last flew past Earth in 1986, and are ¿extremely fast', astronomers say 

The Orionids will be appearing in all directions and will appear in all parts of the sky, so find a wide-open viewing area for best observation

With the ¿dark, moonless night,¿ roughly 10-15 meteors per hour could be visible in the predawn hours.  The meteor shower¿s radiant will be near Orion¿s sword, to the north of the constellation

Meteors streak across the night sky during the Orionid meteor shower in Primorye territory in Russia last year. Binoculars are designed to see more stationary objects in the sky, so you're better off using the naked eye

The shower (pictured) is active throughout October, but  the best time to see it will be on October 22 between midnight and dawn, when the sky is darkest and the shower will be at its brightest. It will also be visible tonight and the best time to catch it will be at around 1.30am

Stargazers are expecting to see a meteor shower peak this weekend, with dozens of shooting stars streaking across the sky as Earth passes through debris of Halley's Comet

While you might think binoculars or telescopes would improve your view, this isn¿t the case. Pictured are the Orionid shower behind the ruins of the Cook Bank building in the ghost town of Rhyolite, near Las Vegas in 2009 

The Orionid meteors appear every year, with showers producing around 20 meteors every hour. A meteor streaks across the night sky above the ghost town of Rhyolite, near Las Vegas

Sonte dhe gjatë gjithë pjesës tjetër të fundjavës, meteoroidet nga kometa Halley do të godasin atmosferën e tokës me një shpejtësi prej 148,000mph, (238,000km/h) , duke bërë kështu që ndriçimi të shihet me sy të lirë.

Tom Kerss, një astronom në Observatorin Mbretëror Greenwich, tha: “Orionidet prodhojnë rreth 20 meteorë në kushte absolutisht të përsosur.”

Paraqitja e tyre është aktive gjatë gjithë tetorit, por Kerss thotë se koha më e mirë për ta parë do të jetë më 22 tetor mes mesnatës dhe agimit, kur qielli është më i errët dhe shfaqja e tyre do të jetë më i ndritshëm.

Do të jetë gjithashtu e dukshme sonte dhe koha më e mirë për t’i kapur ato do të jetë rreth orës 1.30.

Ekspertët rekomandojnë që sytë tuaj të përshtaten në errësirë ​​për rreth 20 minuta.

Kerss tha: “Ne presim që kulmi të ndodhë në natën e 21/22 tetorit kur hëna e hënë e re do të vendoset para rrezatimit të shfaqjes – pika nga e cila meteorët duket të përhapet – ngrihet në lindje.”

SHPËRNDAJE