Trepça sërish i ‘zhvatë’ para buxhetit të shtetit (Dokument)

Miratimi i rishikimit të projektligjit për buxhetin e 2017-së, në një ndër pikat kryesore të tij ka paraparë edhe mbulimin e shpenzimeve të cilat rrjedhin nga kontrata për planin e riorganizimit të Trepçës në shumën prej 598 mijë e 920 euro direkt nga buxheti i shtetit.

Sipas ekspertëve të ekonomisë gjiganti i Trepçës tash e 17 vite po vazhdon të marrë para nga buxheti i taksapaguesve në vend që të kontribuoj në shtimin e buxhetit.

Analisti i çështjeve ekonomike Naim Gashi, ka thënë për Indeksonline se Trepça që nga paslufta e këtej ka qenë në absorbues i mjeteve të buxhetit të Kosovës dhe një kontribuues siç do të duhej të ishte një kompani mineralesh dhe metalurgjike siç ka qenë në të kaluarën.

“Aktualisht kostoja e investimeve në Trepçë në vitet e pasluftës i tejkalon të gjitha kapacitetet prodhuese që i ka ajo, ku janë investuar qindra miliona euro, pjesa dërrmuese nga Qeveria e Kosovës dhe një pjesë nga donatorët. Trepça po vazhdon të absorboj për çdo vit mjete nga buxheti i Kosovës, sepse ajo në vitet e fundit ka pasur një keq menaxhim  të jashtëzakonshëm sepse një kompani minerare kur nuk mundet ti përballoj kostot e prodhimit në fakt vihet në pyetje se çfarë është ajo”, ka thënë ai.

Gashi ka theksuar se strategjia për zhvillimin në bazë të ligjit për Trepçën që është miratuar vitin e kaluar ka mbetur aty ku ka qenë sepse, ende nuk është themeluar bordi mbikëqyrës.

“Qeveria e Kosovës duhet që urgjentisht ta themeloj bordin e Trepçës, ta zgjedh një menaxher profesionist i cili ka ta shtyje që të miratohet strategjia për Trepçën e cila parashihet me ligjin i cili është miratuar vitin e kaluar dhe në këtë mënyre Trepça të jetë në funksion të zhvillimit ekonomik të Kosovës e jo në funksion të frenimit të këtij zhvillimi sepse për çdo vite taksat e qytetarëve të Kosovës po shpenzohet miliona për ta mbajtur në ‘këmbë’  këtë kompani”, ka thënë Gashi.