Zbulohet si egjiptianët i ndërtuan piramidat

Një grafik i ri zbuloi sistemin kompleks që mund të jetë përdorur nga egjiptianët për të ndërtuar piramidat e lashtë.

Ai ndjek zbulimin e fundit të platformave të gurit të lashtë egjiptian që datojnë 4,500 vjet në një gurore alabastri në shkretëtirën lindore të vendit.

;

Sistemi ngriti blloqe guri që peshonin disa ton qindra këmbë në ajër nëpërmjet selaje të mëdha, besojnë arkeologët.

Kjo teknologji e njëjtë mund të ketë lejuar që egjiptianët të shkelin blloqet e pjerrëta për të ndërtuar Piramidën e Madhe.

Pjerrësia është e veshur me dy shkallët dhe shtyllat prej druri ku litarë do të lidhen

Studiuesit thonë se kjo do të lehtësonte ngarkesën për punëtorët që zvarritnin blloqe të mëdha.

Shtyllat e mëdha prej druri, të cilat u matën deri në një metër të gjatë (0.5 metra) të trasha, ishin çelësi i sistemit, thanë hulumtuesit.

Devijimi i lashtë në gurore të Hatnub u zbulua nga hulumtuesit nga Instituti Francez për Arkeologjinë Oriental në Kajro dhe nga Universiteti i Liverpoolit./Indeksonline/

SHPËRNDAJE