5 statujat më të famshme në botë

Në vijim njihuni më 10 statujat më të famshme në botë, që janë bërë atraksione turistike dhe emblema të qyteteve dhe vendeve të caktuara…

1. Statuja e Lirisë, New York, SHBA

E vendosur në Ishullin e Lirisë në Manhattan, më 28 tetor 1886, kjo statujë është dedikuar si dhuratë për Shtetet e Bashkuara nga populli i Francës.

Ajo është dhuruar për të festuar 100 vjetorin e nënshkrimit të Deklaratës së Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Statuja është një ikonë e lirisë dhe e Shteteve të Bashkuara: një sinjal i mikpritjes për imigrantët që mbërrijnë në këtë vend.

2. Krishti Shpëtimtari, Rio de Zhaneiro, Brazil

Kjo është konsideruar statutja e arteve dekorative dhe stilit arkitektonik (Art Deco) më e madhe në botë dhe statuja e 5-të më e madhe në botë e Jezusit.

Ajo është 30 metra e lartë, duke mos përfshirë 8 metrat e bazamentit të saj, ndërsa gjerësia e krahëve të saj është 28 metra. Ajo është e vendosur në majën e malit Corcovado në një lartësi prej 700 metrash.

Kjo statujë është bërë një ikonë për Rio de Zhaneiron dhe monumenti më i famshëm i Brazilit.

Krishti Shpëtimtari është ndërtuar ndërmjet vitit 1926 dhe 1931.

3. Sfinksi  i Madh i Gizës, Egjipt

Zakonisht e përmendur si Sfinksi, kjo është një statujë gëlqerore e një krijese mitike me trup të luanit dhe kokë të njeriut. Ajo qëndron në Rrafshnaltën e Gizës në bregun perëndor të Nilit në Giza, Egjipt.

Kjo është statuja më e madhe monolite në botë, e gjatë 73,5 metrash, e gjerë 19,3 metra dhe e lartë 20,22 m.

Njëherësh kjo është edhe skulptura monumentale më e vjetër e njohur deri më tani, e cila më së shumti besohet të jetë ndërtuar nga egjiptianët e lashtë rreth viteve 2558-2532 para erës sonë.

4. Moai, Ishulli i Pashkëve

5. Statuja e Davidit, Itali

Davidi është një skulpturë kryevepër e Rilindjes italiane e krijuar ndërmjet viteve 1501 dhe 1504, nga artisti italian Michelangelo.

Kjo statujë 5.15 metra e lartë prej mermeri paraqet figurën e një mashkulli lakuriq duke qëndruar në këmbë.

Statuja e heroit biblik, David është e vendosur në Accademia Gallery në Firence nga viti 1873.