Albin Kurti i vendosur: Kjo ide që është parashtruar kohët e fundit nënkupton përgatitje për luftë…

Shpallja e pavarësisë së Kosovës dhjetë vjet më parë ishte një tjetër entuziazëm masiv për qytetarët e Kosovës, pas çlirimit të Kosovës në vitin 1999.

Sukseset që mund të numërohen janë njohja e Kosovës si shtet i pavarur nga 115 vende, menaxhmenti i komunës së Prishtinës nga ana e lëvizjes Vetëvendosje, transparenca radikale ndalimi i ndërtimeve të paligjshme, me korrigjimin e sistemit shëndetësor, duke krijuar 102 laboratorëve në shkollat ​​fillore dhe të mesme, etj, për suksesin e pabesueshme e Majlinda Kelmendit, i cili ka marrë disa çmime dhe medalje, një kurorëzim i këtij suksesi është një medalje në lojërat Olimpike në Rio.

Në anën tjetër, Kosova nuk është njohur nga pesë vendet e BE, zhvillimi ekonomik është shumë i ulët dhe papunësia është e lartë, ndërsa korrupsioni i madh politik dhe kontrollin e sistemit ligjor e bën të vendin të uzurpuar këto janë vlerësimet e Albin Kurtit, lider i Vetëvendosjes , në një interviste për gazetën serbe Danas të mbajtur me rastin e dhjetë vjetorit të pavarësisë së Kosovës, transmeton Indeksonline. (Shtyp mbi pamjen e mëposhtme dhe shikoje ⤵)

Danas: Ka shumë biseda për ndarjen e Kosovës, dmth. Shkëmbimin e territorit, në veri të Kosovës për jugun e Serbisë. Ka gjithashtu pohime se pala e kosovare dhe serbe po e negociojnë fshehtas këtë.

Albin Kurti: Kishte ide të ndryshme për ndarjen dhe shkëmbimin e territorit, por këto janë teza të dëmshme me pasoja të mëdha. Këto ide vijnë nga politikanët autoritarë në Serbi, të cilët konsiderojnë se territori është pronë private e sundimtarëve dhe jo një shtet i shtetasve të shtetit.

Politikanët autoritarë nuk e pranojnë Republikën sepse ato kryesisht nuk kuptohen. Ata janë tregtarët e mallrave. Për ta, gjithçka është një mall vlera e të cilit llogaritet. Ne kujtojmë se Millosheviq dhe Tugjman tregtuan në fund më shumë se ndarjen dhe shkëmbimin e vendit duke dëbuar popullsisë. Duke folur për ndarjen dhe shkëmbimin e territorit do të thotë përgatitje për një luftë të re. Të barabartë të drejtat civile dhe reciprocitetit të drejtave kombëtare, së bashku me zhvillimin ekonomik të fokusuar në punësimin e sidomos të të rinjve dhe grave, është rruga që do të na nxjerrë nga kriza dhe për të mundësuar progresin.