Nga 2021 amerikanët nuk do të mund të udhëtojnë pa viza në Evropë

Qytetarët e Shteteve të Bashkuara të Amerikës që udhëtojnë në Evropë pa viza do të jenë një gjë e së kaluarës në vitin 2021.

Bashkimi Evropian njoftoi të premten se udhëtarët amerikanë do të kenë nevojë për një lloj të ri vizash – një Sistem Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit ose ETIAS – për të vizituar Zonën Shengen Evropiane.

Zona e Shengenit është një zonë me 26 vende evropiane që nuk kanë kufij të brendshëm dhe u lejojnë njerëzve të lëvizin lirshëm, duke përfshirë vende si Spanja, Franca, Greqia, Gjermania, Italia dhe Polonia.

Aktualisht, qytetarët amerikanë mund të udhëtojnë në Evropë deri në 90 ditë pa vizë, transmeton indeksonline.

Për të aplikuar për ETIAS, qytetarët e SHBA-së do të kenë nevojë për një pasaportë të vlefshme, një llogari të postës elektronike dhe një kartë krediti ose debiti, tha BE. Të miturit, do të kenë nevojë vetëm për pasaportat e tyre normale për të udhëtuar pas hyrjes në fuqi të vizave.

BE tha se viza ETIAS është e vlefshme për tre vjet dhe i lejon amerikanët të hyjnë në zonën Shengen sa herë që është e nevojshme.

Në faqen e internetit të ETIAS, Bashkimi Evropian tha se “kohët e fundit ka vendosur të përmirësojë nivelin e tyre të sigurisë për të shmangur probleme të mëtejshme me migracionin e paligjshëm dhe terrorizmin”.

Shtetet e Bashkuara kanë qenë në një mosmarrëveshje me Parlamentin Evropian të BE dhe Komisionin Evropian mbi vizat për Bullgarinë, Kroacinë, Poloninë, Rumaninë dhe Qipron. Udhëtarët në këto pesë vende janë të vetmet vende të BE që SHBA kërkon të aplikojë për vizë.

Në vitin 2016, Komisioni Evropian lëshoi së pari një raport që i bëri thirrje SHBA-së që të heqin vizat për këto pesë shtete si për 23 vendet e tjera, në këmbim të ruajtjes së të njëjtit status për qytetarët amerikanë.

Raporti gjithashtu tregoi se komisioni donte të priste derisa Presidenti Trump të ishte në detyrë të “nxiste për reciprocitet të plotë të vizave”.

Në qershor të vitit 2018, parlamenti votoi në favor të Komisionit për vendosjen e vizave për qytetarët amerikanë.