Rasti “Veteranët”, Ramush Haradinaj s’shkon në seancë

Ish-kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, nuk është paraqitur të hënën, në Gjykatën Themelore në Prishtinë, ku ka qenë i ftuar për të dëshmuar në gjykimin e rastit të njohur si “Veteranët”.

Në këtë rast, për keqpërdorim të pozitës apo autoritetit zyrtar, akuzohen ish-kryeministri i Kosovës, Agim Çeku, ish-ministri i Mbrojtjes, Rrustem Berisha, deputeti Shkumbin Demalijaj, si dhe nëntë persona të tjerë.

Ata akuzohen për kohën sa ishin pjesë Komisionit Qeveritar për Njohjen dhe Verifikimin e Statusit të Dëshmorit të Kombit, Invalidit, Veteranit, Pjesëtarit dhe të Internuarit të Luftës së UÇK-së, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Gjykatësja Nushe Kuka-Mekaj, ka thënë se Haradinaj nuk është prezent në seancën e së hënës, duke thënë se ai ishte ftuar fillimisht për seancën e paraparë të mbahej më 21 shkurt 2020, por e cila ishte anuluar për shkaqe shëndetësore të gjykatëses.

Ndërsa, lidhur me seancën e së hënës, gjykatësja Kuka-Mekaj ka thënë se Haradinaj ishte njoftuar me shënim zyrtar, por sipas saj, gjykata nuk ka prova se ai e ka pranuar atë.

Propozimin për dëgjimin e Haradinajt si dëshmitar në këtë proces gjyqësor e kishte dhënë avokati Arianit Koci, i cili në seancën e së hënës, ka thënë se ka biseduar me Haradinajn, i cili sipas tij, i kishte thënë se nuk ka marrë ftesë për këtë seancë.

Koci ka shtuar se ish-kryeministri i kishte thënë atij se është i gatshëm për të dëshmuar një ditë tjetër, kurdo që do të ftohet.

Pasi që ka munguar Haradinaj, gjykimi i së hënës, ka vazhduar me dëshmitarët Hisen Berisha, Fazli Rugova dhe Ahmet Alishani, derisa vazhdon të jetë në fuqi vendimi për mos publikimin e dëshmive të tyre.

Ndryshe, Gjykata Themelore në Prishtinë, më 19 qershor të vitit 2019, e kishte konfirmuar aktakuzën, ndërsa këtë vendim e kishte konfirmuar edhe Gjykata e Apelit në gushtin e këtij viti.

Me aktakuzën e PSRK-së, po ashtu ishte kërkuar që Gjykata Themelore në Prishtinë, që të urdhërohet Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale (MPMS), që të pezullonte pagesën e pensioneve për 19.500 veteranë, deri në përfundimin e procesit gjyqësor.

Por, më 1 prill 2019, gjykata e kishte refuzuar këtë kërkesë me arsyetimin se propozimi për masën e përkohshme nuk është ndaj të akuzuarve, por ndaj MPMS-së, si palë e tretë.

Sipas aktakuzës së përgatitur nga ish-prokurori special, Elez Blakaj, personat e përfshirë akuzohen se prej vitit 2011 deri në vitin 2017, duke vepruar si anëtarë të Komisionit Qeveritar për Njohjen dhe Verifikimin e Statusit të Dëshmorit të Kombit, Invalidit, Veteranit, Pjesëtarit dhe të Internuarit të Luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, kanë shfrytëzuar detyrën dhe autoritetin zyrtar, duke tejkaluar kompetencat me dashje dhe duke mos i përmbushur detyrat zyrtare, me qëllim që të përfitojnë personat e tjerë në mënyrë të kundërligjshme, në vazhdimësi, në dëm të Buxhetit të Republikës së Kosovës.

Në këtë aktakuzë janë të përfshirë 12 persona të cilët ngarkohen me veprën penale “keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar”.

Siç kishte raportuar “Betimi për Drejtësi”, listës së personave të akuzuar i prinë Agim Çeku, i pasuar nga Nuredin Lushtaku, Sadik Halitjaha, Shkumbin Demaliaj, Qelë Gashi, Shukri Buja, Ahmet Daku, Rrustem Berisha, Faik Fazliu, Smajl Elezaj, Fadil Shurdhaj dhe Xhavit Jashari.

PSRK-ja, po ashtu i kishte propozuar kësaj gjykate që ta lëshoj masën për ndalimin e pagesës së pensioneve të fituara në mënyrë të kundërligjshme si veteran luftëtarë të UÇK-së, deri në përfundimin e procedurës penale..

Tutje, sipas PSRK-së, nga provat e siguruara deri më tani është vërtetuar se nga pagesat e kundërligjshme për veteranët luftëtarë të UÇK-së, buxheti i Republikës së Kosovës është dëmtuar në shumë prej 68.153.533.14 euro.

Ndërsa, me aktakuzën e dorëzuar në gjykatë më 7 dhjetor 2018, pretendohet se buxheti i Republikës së Kosovës është dëmtuar në shumë prej 88.769.217.04 euro.